Support

Litt om sikkerhet på nettet


Det som gjør internett så fantastisk er at det er et åpent system, hvor alle stort sett kan gjøre hva de vil. Nettopp derfor er det nødvendig med diverse sikkerhetstiltak – i verste fall kan uvedkommende ta kontrolleren over din datamaskin.


Inforik side: NETTVETT.NO


Les også: Dataporten "de som hjelper deg på nettet" (samt "Nyttige lenker" nederst på siden)


Sikkerhet finnes i ganske mange former. På denne siden finner du informasjon og tips om tiltak som kan beskytte din datamaskin.


Det viktigste først

Før vi går videre bør vi nevne det viktigste forebyggende tiltaket, nemlig sikkerhetskopiering – les mer i vår guide.


Slik er du ganske trygg

Du kan selvsagt aldri sikre deg 100 prosent, men med følgende forholdsregler er du ganske trygg på internett:


  • Hold Windows oppdatert.
  • Sørg for å beskytte PC-en mot skadelige programmer.
  • Vær forsiktig med å åpne vedlegg du får via e-post og annen type kommunikasjon på internett, spesielt fra noen du ikke kjenner.


Sosiale nettsteder som Facebook er meget populære for tiden, også blant de kriminelle. Vær forsiktig hva du sier ja til, og hva du selv legger ut på slike nettsteder.


Bli kvitt skadelige programmer

Hvis du er uforsiktig på nettet, øker sannsynligheten for å bli infisert av virus eller annen skadelig programvare.


Gratis er ikke alltid av det gode

Det finnes masse gratisprogrammer på nettet, men ganske mange av disse installerer mer enn du kanskje setter pris på. Les mer om gratisprogrammer i vår guide.


Personvern

Personvern handler om beskyttelse av informasjon som du ønsker skal forbli privat. Slik informasjon kan misbrukes. Personvern kan bety så mangt, men i denne sammenhengen betyr det vern mot misbruk av sensitiv informasjon ved bruk av internett. Det dreier seg om beskyttelse av informasjon som en bruker ikke ønsker at hvem som helst skal få tak i.


Vær forsiktig på sosiale nettsteder

Et godt eksempel på en fallgruve er sosiale nettsteder som Facebook. Du bør tenke deg godt om før du eventuelt legger ut sensitiv informasjon som bilder og privat adresse, informasjon som kan knyttes til din person. Denne typen informasjon går det an å misbruke. Sosiale nettsteder er meget populære for tiden, også blant de kriminelle.


Surf på internett uten å legge spor

Det finnes flere måter å bruke internett anonymt – det finnes en egen funksjon i nettleseren din for dette, eller du kan bruke funksjoner som Proxy, Tor eller VPN. Les mer om dette i vår guide.


Gjør passord-hverdagen enklere

Vi bruker passord overalt, og det er noe herk å huske alle sammen. Vi har noen gode råd og tips som kan gjøre hverdagen enklere, men som samtidig sørger for å ta sikkerheten på alvor – les mer.


Har du glemt Windows-passordet?

Hvis du har glemt innloggingspassordet til Windows, så kan du rett og slett ikke logge deg på Windows. Det første du kan prøve er å se på hintet som dukker opp på skjermen, hvis du har prøvd å logge deg på, men har mislykkes. Dette er et hint som brukeren selv har lagd, det vil si deg eller andre som tidligere har installert Windows. Hvis ikke dette går finnes det metoder for å knekke passordet.


Skal du selge, kaste eller gi bort en PC?

Skal du kaste, gi bort eller selge en gammel PC, bør du først sørge for at all data på harddisken er slettet på en skikkelig måte.


Unngå å bli svindlet på internett

Det finnes flere forskjellige typer svindelforsøk, blant annet såkalt Nigeria-brev, hvor svindlere prøver å lure nettbrukere. Dette er brev som lover store fortjenester, mot at brukeren eksempelvis oppgir sensitiv informasjon.


Moralen er at dersom du får et tilbud som er for godt til å være sant, så er det som regel nettopp det det er. På Økokrim sine nettsider finner du en oversikt over forskjellige typer svindelforsøk.


Du bør også være oppmerksom, dersom noen prøver å kontakte deg via e-post, telefon, sosiale tjenester på internett, eller andre måter, for å tilby gratis produkter eller tjenester.


Det finnes også svindelforsøk som går ut på at programvareselskapet Microsoft angivelig prøver å ringe deg, og tilby deg gratis help til å kvitte din datamaskin med et påstått virus i maskinen din. De som ringer deg er ikke fra Microsoft, men er svindlere som veileder deg til å installere programvare som overvåker din datamaskin, og som dermed kan få tak i sensitiv informasjon.


Du finner en god oversikt over forslag til tiltak mot nettsvindel på nettvett.no.


Sikkerhetsoppdatering av programmer

En av mange sikkerhetsrisikoer er programmmer som ikke har de siste sikkerhetsoppdateringene. Det finnes programmer som kan hjelpe deg å holde orden på dette – les mer.


Nyttige lenker

Her finner du både informasjon, men du finner også hjelp hvis du blir rammet av for eksempel identitetstyveri eller om du trenger hjelp med å slette sensitiv informasjon på nettet.


Slettmeg.no er en nettside som gir deg veiledning dersom du føler deg krenket på internett.


Dubestemmer.no er et samarbeid mellom Teknologirådet, Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen. Målet er å øke ungdoms kunnskap om personvern.


Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon for alle forbrukere av varer og tjenester i Norge.


Nettvett er et nettsted hvor du finner informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av Internett. Nettstedet er laget av Post- og teletilsynet.


Post- og teletilsynet er et forvaltningsorgan som har ansvar for regulering og overvåkning av post- og telekommunikasjonssektoren i Norge.


Datatilsynet er et uavhengig forvaltningsorgan som hal som mål at enkelte personer ikke blir krenket.


Teknologirådet er et uavhengig, offentlig organ som skal identifisere viktige teknologiutfordringer og fremme en bred offentlig debatt om muligheter og konsekvenser ved ny teknologi.


Sikkert.no er en nettside som ble opprettet av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned. Hensikten er å bevisstgjøre brukere om trusler, samt opplyse om tiltak og påvirke til gode holdninger.


Identitetstyveri er et prosjekt som har som formål å redusere og bremse omfanget av identitetstyverier og misbruk av personopplysninger. Det er Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som står bak prosjektet.


Nasjonal sikkerhetsmyndighet NSM er fagmyndigheten som skal koordinere forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollere sikkerhetstilstanden i de virksomheter som omfattes av sikkerhetsloven. I tillegg til å utøve funksjonen som nasjonal sikkerhetsmyndighet i henhold til sikkerhetsloven, er NSM tillagt en rekke andre samfunnsviktige oppgaver.


Barnevakten /Bevisst mediebruk. Barn og unge bruker mobilen til å engasjere seg i nyheter og samfunnsspørsmål, samtidig som de lærer å bruke teknologi på en måte som ruster dem for fremtidig arbeidsliv. Men mange foreldre møter barnas skjermbruk med alt for mye skepsis, sier nettekspert og blogger Elise Landa Omsland.